June 30, 2011

Nasi Arab Berempah


Asalnye nk cari resepi Nasi Bukhari. Skali tu tibe2 terjumpe lak resepi Nasi Arab Berempah ni kat page Myresipi.... Nmpk menarik jek... bhn2 pun mcm sng... so, last weekend try la bt... hurmmm... not bad rase dia... Mkn mcm tu je pun dh ok sbb dlm dia mmg dh ade ayam....

Ok... ni resepi yang sy ambil dari MyResipi....
Copy & paste je ni.... sy olah sket2 mengikut selera sendiri. Halia sy x letak memandangkan bonda tercinta alah pada halia.... :)

NASI ARAB BEREMPAH
Bahan-bahan ( 3 orang )


  • 6 ketul ayam

  • 4 ulas bwg merah

  • 3 ulas bwg putih

  • 1 inci halia

  • 3 kuntum bunga cengkih

  • 3 kuntum bunga lawang

  • 1 btg kulit kayu manis

  • 1 kiub ayam

  • 1/2 sdk jintan manis

  • 1/2 sdb lada hitam

  • 1/2 sdk jintan putih

  • 3 cwn beras basmathi

  • 5 cawan air

  • 2 sdb minyak sapi

  • 1/2 biji bwg besar - di mayang

  • 1/2 cawan sos tomato

  • 2 sdb rempah kurma

  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.

  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.

  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.

  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.

  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.

June 13, 2011

Muffin Nestum Marble

Asalnye nk bt kan utk ank2 utk minum ptg... skali tu ramai pulak tetamu yg dtg... langkah kanan nmpknye diorg... dpt la jamukan diorg dgn muffin ni. baru 1st time bt. not bad la rase dia. nk bt pun sng sgt... Ni bt 2 adunan. Dpt dlm 20 kpg jek. Actually resepi asal xde yg coklat. saje tambah. ikut selera sendiri. :)


Ni resepi nye (yg tlg diubah suai dari resepi asal)

Muffin Nestum Marble (10 biji)
Diambil dan diimprovised dari blog Izzah Muffin Lover

Bahan-bahan :

60g butter
70g gula
1/4 tsp garam
1 biji telur (saye gune gred B)
125g susu cair
1/2 tsp esen vanila
120g tepung naik sendiri (ayak)
20g almond nibs
35g nestum
1 tbs serbuk koko (saye gune Van Houten - pahit sket)

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C
2. Cairkan butter (api kecil) dan alihkan dari api sebaik sahaja butter cair
3. Masukkan gula dan garam dan kacau hingga gula larut
4. Sejukkan seketika, kemudian masukkan susu, telur dan esen vanila
5. Campurkan tepung, almond nibs dan nestum di dalam satu bekas besar
6. Masukkan campuran butter ke dalam campuran tepung dan kacau rata.
7. Bahagikan campuran kepada 2 bahagian.
8. Masukkan serbuk koko pada satu  bahagian dan gaul rata.
9. Sudukan campuran asal ke dalam papercup berselang dengan campuran yg tlh dicampur serbuk koko mcm buat kek marble (x perlu byk2 kali sbb papercup tu kecik je...)
10. Bakar selama 25 - 30 minit.