January 30, 2012

Nasi Hujan Panas a.k.a Nasi Minyak

Wah! Main hujan la pulak kite ye... weekend ari tu dpt request dari puteri sulong... nk mkn nasi minyak ngan kurma ayam... Alamak... boring pulak asyik tgk nasi minyak jek... baru je buat mase CNY hari tu. So, sy pun bt la Nasi Hujan Panas untuk si puteri. Same je pun resepi dia. Cume berbeza dari segi kaler je pun...


jom layan resepi dia....

Nasi Hujan Panas
Resepi asal : Mumy saye...

Bahan-bahan
6 cawan beras Basmathi
3 tbs minyak masak
3 tbs minyak sapi
3 tbs marjerin
1 biji bawang besar (saiz sederhana) - mayang
3 tbs halia kisar
3 tbs bawang putih kisar
3 tbs bawang besar kisar
2 tbs garam
2 tbs gula
1 batang kayu manis
sedikit rempah tumis (cengkih, buah pelaga & bunga lawang)
6 cawan air
1/2 tin susu cair
pewarna makanan (3 warna - saya pilih kuning, biru, hijau)

Penyediaan
1. Panaskan minyak, minyak sapi dan marjerin dalam rice cooker
2. Tumis bawang yang dimayang sehingga sedikit garing
3. Masukkan halia kisar, bawang putih kisar, bawang besar kisar, kayu manis & rempah tumis dan tumis hingga garing.
4. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan mendidih.
5. Apabila mendidih, masukkan susu cair.
6. Kemudian masukkan beras yang telah dicuci dan ditos.
7. Biarkan nasi masak & kering. (sehingga rice cooker jadi "keep warm")
8. Apabila nasi dah kering, curahkan pewarna pada 3 tempat berbeza (1 warna 1 tempat)
9. Biarkan seketika supaya pewarna meresap. (tekan "cook" pada rice cooker)
10. Apabila rice cooker kembali "keep warm", kacau nasi. Warna akan jadi seperti di dalam gambar.

OK... mcm tu la kira-kiranye ye. Untuk lauk kurma ayam, saya akan buat dalam entry yang lain. Nasi ni sebenarnye same macam nasi minyak. Jadi sesuai jugak kalau kita makan dengan dalca, ayam masak merah, beriani daging dan lain-lain... :)

Selamat mencuba kawan-kawan!