April 08, 2012

Custard Pudding With Cocktail

Dah lame x buat puding ni. Tibe2 semalam incik suami berkias2 lak. "Kalo esok (ahad) sambil2 rehat kt umh, dpt mkn puding koktel pun sdp kan". Utk tidak menghampakan permintaan dia, mlm smlm gak sy buat kastard dia. Dan pg td siapkan kuah.

Ekceli simple sgt2 nk bt puding ni. Sy dulu pun main cuba2 ikut sukahati je. Ni sy share resepi dia k...

Resepi : Custard Pudding With Cocktail
Sumber : ciptaan sendiri

Bahan-bahan (puding kastard):
1 cwn tepung kastard
4 1/2 cwn air
1 tbs gula
Secubit garam

Penyediaan :
1. Campurkan semua bahan dalam satu periuk.
2. Kacau rata sehingga tiada tepung kastard yg berketul
3. Panaskan di atas api sambil kacau tanpa henti sehingga campuran menjadi likat dan berkilat.
4. Masukkan ke dalam bekas puding dan sejukkan.

Bahan-bahan (kuah puding) :
1 tin susu cair
2 1/4 tin air
1 cwn gula
2 tbs tepung kastard

Penyediaan :
1. Campurkan semua bahan di dalam satu periuk
2. Kacau rata
3. Masak sehingga mendidih. Kacau sekali-sekala.
4. Sejukkan sebelum makan.


** cadangan penyediaan : letakkan puding kastard di dalam mangkuk. Letakkan sedikit fruit cocktail dan nata de coco. Curahkan kuah. Puding sedap dihidang sejuk.

Simple je kan resepi ni. Selamat mencuba ye kawan-kawan!

April 07, 2012

Tomyam Thai Special

Selalunye saye buat tomyam guna pes tomyam atau kiub tomyam yg jual kat kedai2 tu je. Mmg x pernah try buat pes tomyam sendiri. Hasilnye mmg x memuaskan ati la kan. So, hari ni bila incik suami request nk mkn tomyam, terus sy surf kat internet resepi2 tomyam yg nmpk mcm sdp & sng nk dicuba. Dan akhirnya saye pilih satu resepi. Tomyam Thai Special name dia. Mcm biase, sy akan ubah resepi tu ikut kesesuaian dan availability bhn2 kt umh ni... :)

Ok. Saye bagi resepi versi saye la ye.

Resepi : Tomyam Thai Special
Sumber asal : mesra.net

Bahan-bahan :
250g udang
250g daging (hiris nipis)
250g sotong (saye x letak sbb xde)
1 btg carrot (potong pjg2 dan belah 8)
1 btg celery (potong serong)
2 biji tomato
100g cendawan tiram
1/2 buku kobis bunga
3 biji bwg besar (belah 4)
3 btg serai (ketuk2)
11 biji cili api (ketuk2)
7 biji limau kasturi (perah airnya sahaja)

Bahan kisar:
5 biji cili merah
1 btg serai
2 biji bwg bsr
1 biji bwg putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 biji tomato
** kisar semuanya sehingga lumat

Kaedah penyediaan :
1. Rebus daging bersama bahan kisar, garam dan perasa sehingga daging 3 suku masak.
2. Masukkan carrot dan serai
3. Apabila carrot hampir empuk, masukkan udang dan sotong.
4. Kemudian masukkan kobis bunga dan celery. 5. Masukkan cili api dan kemudian masukkan air limau nipis.
6. Biarkan seketika hingga mendidih dan padam api
7. Tambah garam dan perasa jika perlu

Ok. Dah siap. Senang kan? Ekceli boleh je kalau nk tmbh sayur2 yg lain.

Selamat mencuba kawan2!