October 30, 2012

Muffin Pisang dengan Almond & Choc Chip

Last week beli pisang. Sekali tu blh terlupa pulak. Last-last lembik macam tu je pisang tu. Nak buang sayang. Separuh dah buat cekodok. Separuh lagi tak tau nak buat apa. Tiba-tiba en suami request muffin pisang. Ok jugak. Saya sebenarnya tak suka kek pisang. Tapi bila en. Suami dah cadangkan, why not? Sekali-sekala kan.

Explore punye explore saya pilih resepi dari blog Mat Gebu. Very simple recipe. Tp disebabkan saya bukan penggemar kek / muffin pisang, saya improvise resepi ni sikit biar ikut citarasa saya. Bkn improvise ape pun. Just tambah choc chip & chunked almond je sikit. Not bad! Akhirnya saya berjaya menghasilkan muffin pisang yang dan lembut.

Ok jom kita layan resepi.

RESEPI : Muffin Pisang dengan almond & choc chip
Resepi asal : blog Mat Gebu (http:\\tiffinbiru.blogspot.com)

Bahan-bahan :
1 1/2 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
1/3 tsp garam halus
3/4 tsp soda bika
(semua bahan di atas hendaklah digaul dan diayak.)
3 biji pisang emas dilecek (tak halus sgt pun xpe. Lebihkan pisang jika menggunakan pisang yang kecik.)
1 tbs mayonnaise
1 biji telur gred b
1/2 cwn gula halus
1/3 cwn minyak masak

Penyediaan :
1. Panaskan oven 180 celsius
2. Dalam satu bekas, satukan telur, mayo dan gula. Pukul sebati menggunakan wisk.
3. Masukkan pisang dan minyak. Kacau rata.
4. Masukkan bahan-bahan kering yang telah diayak. Balik kaupkan sehingga sebati. Jangan kacau terlalu lama.
5. Sudukan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh.
6. Bakar selama 20 minit.

Simple kan? Selamat mencuba ye kawan-kawan!


October 16, 2012

PETUA: ELAK MATA PEDIH KETIKA KUPAS BAWANG.

Ramai yang hadapi masalah ni termasuklah saya. Setiap kali nk kupas bawang, mesti berjuraian air mata. Mcm orang kena dera pulak. Alhamdulillah la jumpe petua ni. So, dapat la saye share dengan anda semua... Bace ye!

• Untuk mengelak masalah ini, anda rendamkan dulu bawang yang hendak dikupas itu ke dalam bekas berisi air, (anda juga boleh mengupas terus bawang yang direndam tadi di dalam air jika mahu).

• Ada satu cara lagi, anda boleh simpan bawang yang hendak digunakan esok hari di dalam peti sejuk tanpa mengupas kulitnya. Keesokkan harinya anda boleh mengupas dan memotong bawang tersebut tanpa mata rasa pedih dan berair.

InsyaAllah mudahan berhasil. Cubalah....

petua @ https://www.facebook.com/rahsiaperkahwinan

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone