August 08, 2011

Terubuk Goreng Berlada


Resepi ni saye blaja ngan mumy.... mmg sdp sgt2. Dah lame nk makan ni... sejak sblm arwah Dady meninggal.. xdpt2 sbb xjumpe ikan terubuk kat pasar... skali tu hari tu g Econsave nmpk lak terubuk. murah lak tu... beli la dua ekor... bile masak ingatkan cukup... rupenye berebut2 lak ye... 


sori la ye... gmbr kurang cantek... x kisah la tu janji sodapppp... feberet sy sejak kecik ni...

Ni resepi dia....

Terubuk Goreng Berlada
Resepi asal : Puan Zainap Abdul Hamid (bonda hamba..)


Bahan-bahan :
Ikan terubuk (tak kira la baper byk)
2 genggam Cili kering
5 ulas Bawang putih
1 biji Bawang besar
Halia (dalam 1 cm)
1 tsp Kunyit
1 cawan Air Asam Jawa
Garam 
Ajinomoto
Gula

Cara penyediaan :
- Kisar cili kering (yg dh direndam dgn air panas ye) bersama sedikit bawang putih, bawang besar dan halia
- Masukkan dalam bekas dan masukkan sesudu kunyit serbuk
- Perahkan air asam jawa
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukupnya (lebihkan gula)
- Kacau sebati
- Gaulkan pada ikan terubuk dan goreng ikan tersebut
- Tumis baki cili menggunakan minyak goreng ikan tadi. (kalau banyak sangat asingkan sedikit) - minyak mmg akan hitam sedikit.
- Setelah cili garing, curahkan ke atas ikan yg dh digoreng tadi....

Wallahhhh... siap dah... try la ye kwn2... mmg sedap bangattttt....

No comments:

Post a Comment