Resepi ni saye blaja ngan mumy.... mmg sdp sgt2. Dah lame nk makan ni... sejak sblm arwah Dady meninggal.. xdpt2 sbb xjumpe ikan terubuk kat pasar... skali tu hari tu g Econsave nmpk lak terubuk. murah lak tu... beli la dua ekor... bile masak ingatkan cukup... rupenye berebut2 lak ye...
sori la ye... gmbr kurang cantek... x kisah la tu janji sodapppp... feberet sy sejak kecik ni...
Ni resepi dia....
Terubuk Goreng Berlada
Resepi asal : Puan Zainap Abdul Hamid (bonda hamba..)
Bahan-bahan :
Ikan terubuk (tak kira la baper byk)
2 genggam Cili kering
5 ulas Bawang putih
1 biji Bawang besar
Halia (dalam 1 cm)
1 tsp Kunyit
1 cawan Air Asam Jawa
Garam
Ajinomoto
Gula
Cara penyediaan :
- Kisar cili kering (yg dh direndam dgn air panas ye) bersama sedikit bawang putih, bawang besar dan halia
- Masukkan dalam bekas dan masukkan sesudu kunyit serbuk
- Perahkan air asam jawa
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukupnya (lebihkan gula)
- Kacau sebati
- Gaulkan pada ikan terubuk dan goreng ikan tersebut
- Tumis baki cili menggunakan minyak goreng ikan tadi. (kalau banyak sangat asingkan sedikit) - minyak mmg akan hitam sedikit.
- Setelah cili garing, curahkan ke atas ikan yg dh digoreng tadi....
Wallahhhh... siap dah... try la ye kwn2... mmg sedap bangattttt....
No comments:
Post a Comment