Dah lame x buat puding ni. Tibe2 semalam incik suami berkias2 lak. "Kalo esok (ahad) sambil2 rehat kt umh, dpt mkn puding koktel pun sdp kan". Utk tidak menghampakan permintaan dia, mlm smlm gak sy buat kastard dia. Dan pg td siapkan kuah.
Ekceli simple sgt2 nk bt puding ni. Sy dulu pun main cuba2 ikut sukahati je. Ni sy share resepi dia k...
Resepi : Custard Pudding With Cocktail
Sumber : ciptaan sendiri
Bahan-bahan (puding kastard):
1 cwn tepung kastard
4 1/2 cwn air
1 tbs gula
Secubit garam
Penyediaan :
1. Campurkan semua bahan dalam satu periuk.
2. Kacau rata sehingga tiada tepung kastard yg berketul
3. Panaskan di atas api sambil kacau tanpa henti sehingga campuran menjadi likat dan berkilat.
4. Masukkan ke dalam bekas puding dan sejukkan.
Bahan-bahan (kuah puding) :
1 tin susu cair
2 1/4 tin air
1 cwn gula
2 tbs tepung kastard
Penyediaan :
1. Campurkan semua bahan di dalam satu periuk
2. Kacau rata
3. Masak sehingga mendidih. Kacau sekali-sekala.
4. Sejukkan sebelum makan.
** cadangan penyediaan : letakkan puding kastard di dalam mangkuk. Letakkan sedikit fruit cocktail dan nata de coco. Curahkan kuah. Puding sedap dihidang sejuk.
Simple je kan resepi ni. Selamat mencuba ye kawan-kawan!
No comments:
Post a Comment