July 23, 2012

Mi Kari Seafood

Alhamdulillah... selesai sudah hari ke-3 Ramadhan. Sejak mumy sakit, tugas penyediaan makanan kt umah ni mmg hundred percent di bawah tjwb saye... Pening gak kepale essp time bulan puasa ni nk memikirkan juadah ape yang nak disediakan utk family. Malas fikir pjg, hari ni saye buat mi kari je. Mcm biase, saye yang mmg x baper suke follow mane2 resepi, dah mencipta resepi sendiri ikut sesukahati je... hehehe... just tgk bbrp blog resepi utk dptkan basic dia, then ini lah hasilnye...



Mi Kari Seafood
Resepi asal : Tuan punye badan




Bahan-bahan


Bahan kisar :
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 batang serai
Segenggam udang kering (rendam)

2 senduk rempah kari daging (saya guna rempah kari daging Babas)
rempah tumis
1/2 batang serai
2 tangkai daun kari
1 kotak kecil santan / sebiji santan kelapa
Udang
Sotong
Fishcake
Sawi
garam
serbuk perasa
1 tsp gula

1 kg mi kuning

Hiasan :
Telur rebus
Daun Sup
Tauhu (digoreng)
Taugeh (dicelur)
Bawang Goreng

Penyediaan
1. Blend bahan2 kisar dan campurkan ke dalam rempah kari. Tambah air dan kacau sehingga menjadi pes.
2. Tumis pes kari bersama serai, daun kari dan rempah tumis sehingga garing.
3. Setelah garing, masukkan udang, sotong, fishcake dan sebarang seafood dan tambahkan sedikit air. Kuantiti air bergantung kepada kepekatan yang anda inginkan.
4. Setelah mendidih, masukkan santan. Tambah air jika perlu. Biarkan seketika sehingga mendidih.
5. Kemudian, masukkan sawi, garam, serbuk perasa dan gula.
6. Biarkan didih seketika & matikan api.
7. Basuh mi kuning sehingga bersih dan lalukan air panas. Tak perlu celur dalam air panas ye.
8. Masukkan ke dalam mangkuk dan hias dengan bahan-bahan hiasan.

Pastu bila nak makan boleh la letak kuah ye kawan2... Ok dah siap mi kari saye... Meh la cuba kalau nak tau sedap ke x sedap... ;)


No comments:

Post a Comment