OK... ni resepi dia... blh la ubah ikut suke ye. Ni version saye....
Mi Goreng Ala Hailam
Bahan-bahan:
500g Mi kuning
5 sudu sos tiram (lebih pun xpe. ikut suke)
segenggam udang
sekeping fishcake - potong nipis
kicap cair (saye gune kicap cair POPO)
2 pokok sawi jepun (dipotong dalam 2 cm)
1/4 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji telur
serbuk perasa
sedikit air
Cara penyediaan:
1. Tumis bawang besar & bawang putih yang telah dihiris
2. Setelah garing, masukkan sos tiram
3. Masukkan fishcake dan udang4. Kacau sehingga udang separuh masak
5. Masukkan sedikit air. Jangan byk sangat. Nanti jadi mi hailam.
6. Tambahkan kicap cair dan serbuk perasa. (boleh tambah garam jika suka lebih masin)
6. Masukkan telur. Biarkan seketika.
7. Masukkan mi kuning (yang telah direndam utk hilangkan kapur dan ditos) dan sawi jepun.
8. Kacau rata. Jika terlalu kering, tambahkan air & oyster. Kemudian, masak sehingga sebati.
Dah siap pun. Masa penyediaan rasenye x sampai 15 minit pun. Ank2 berebut makan sampai x cukup. Maybe mmg selera budak2 mcm ni kot. Tak pedas. :)
OK... selamat mencuba ye kawan2....
No comments:
Post a Comment