October 07, 2011

Mi Goreng Ala Hailam

Hari ni keje mlm... perut lapar. Yang ada kt dapur tu lauk asam pedas ikan terubuk yg masak semalam. Alamak... x seleranye. Tgk jam dh kul 7. Masuk keje  balik kul 8. Nk masak ape yg ringkas & seme blh mkn essp budak2 ye... Teringat ade beli mi kuning semalam. Goreng je lah. Disbbkan nk bg budak2 mkn skali, goreng je ala hailam. Letak udang & fishcake byk2 mesti ank2 suke... Main campak2 je akhirnye ni la hasilnye...


OK... ni resepi dia... blh la ubah ikut suke ye. Ni version saye.... 


Mi Goreng Ala Hailam

Bahan-bahan:

500g Mi kuning
5 sudu sos tiram (lebih pun xpe. ikut suke)
segenggam udang
sekeping fishcake - potong nipis
kicap cair (saye gune kicap cair POPO)
2 pokok sawi jepun (dipotong dalam 2 cm)
1/4 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji telur
serbuk perasa
sedikit air

Cara penyediaan:
1. Tumis bawang besar & bawang putih yang telah dihiris
2. Setelah garing, masukkan sos tiram
3. Masukkan fishcake dan udang
4. Kacau sehingga udang separuh masak
5. Masukkan sedikit air. Jangan byk sangat. Nanti jadi mi hailam.
6. Tambahkan kicap cair dan serbuk perasa. (boleh tambah garam jika suka lebih masin)
6. Masukkan telur. Biarkan seketika.
7. Masukkan mi kuning (yang telah direndam utk hilangkan kapur dan ditos) dan sawi jepun.
8. Kacau rata. Jika terlalu kering, tambahkan air & oyster. Kemudian, masak sehingga sebati.

Dah siap pun. Masa penyediaan rasenye x sampai 15 minit pun. Ank2 berebut makan sampai x cukup. Maybe mmg selera budak2 mcm ni kot. Tak pedas. :)

OK... selamat mencuba ye kawan2....

No comments:

Post a Comment