November 18, 2011

Blackpepper Beef

Raye haji hari tu ade sorang customer merangkap x-student sy datang amek Baked Macaroni yang dia order. Sekali tu dia siap bawak juadah raya lagi untuk saye. Bestnye. Salah satu juadah tu adalah Daging Masak Blackpepper. Sedapnye mak dia buat. Saye yg mmg suke sgt masak2 ni terus je BBM dia mintak resepi dari mak dia.. Meh kite share same2 ye resepi ni.... tp yg ni versi yang dah sy ubahsuai mengikut kesesuaian (sebenarnye mengikut bahan yg ada kat rumah... heheheh). Lagi satu resepi ni xde sukatan yang spesifik ye. Ikut sesedap rasa jek.

Blackpepper Beef
Resepi asal : Ibu Atie


Bahan-bahan
daging
serbuk blackpepper
ketumbar (biji)
jintan manis (biji)
serbuk jintan manis
serbuk jintan putih
oregano
kicap pekat
bawang besar (tumbuk)
bawang putih (tumbuk)
gula
*boleh tambah sebarang herbs/spices yg ada (paprika/thyme/rosemary dll)

penyediaan
1. marinate (perap) daging dengan semua selama 1 jam (lagi lame lagi bagus) 
2. panaskan sedikit minyak
3. tumis daging yang telah dimarinate
4. masak sehingga daging betul-betul empuk. kalau masih belum empuk, boleh tambahkan air dan biarkan sehingga kering
5. tambah kicap, gula dan serbuk perasa secukup rasa dan jika perlu

No comments:

Post a Comment