April 06, 2011

Blackpepper Chicken Rice

Mcm biase... sy mmg suke mengubah mane2 resepi ikut keselesaan dan kesenangan sy bile nk bt nanti... Resepi ni lebih kurang same je ngan resepi basic bagi mane2 nasi ayam... tp sy ubah ikut selera dan cara saye....



Langkah 1 :
Bahan-bahan
1 ekor ayam (belah dua boleh, belah 4 boleh, x belah pun boleh)
3 buku bawang putih (hiris)
1 buku bawang besar (hiris)
sedikit halia yang dimayang
Air
Garam dan ajinomoto

Kaedah
Masukkan semua bahan ke dalam air, kemudian rebus sehingga mendidih. Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.


Langkah 2
1. Keluarkan ayam dari sup dan toskan di dalam tapis.
2. Blend bersama sedikit bawang putih, halia, bawang besar
3. Masukkan ayam dalam satu mangkuk besar, kemudian gaulkan dengan bahan-bahan yang telah diblend
4. Tambahkan blackpepper secukupnya
5. Letak sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Perap seketika

Langkah 3
Bahan-bahan
3 pot beras
Sup ayam (dalam langkah 1) - sukat mengikut sukatan air untuk beras.
Serbuk kunyit

Kaedah
Basuh beras. Masukkan dalam periuk nasi. Masukkan sup ayam (jangan masukkan ayam skali ye) mengikut sukatan beras yang sesuai. Letak sedikit serbuk kunyit (utk kuningkan warna nasi). Masak.


Langkah 4
Sementara tunggu nasi masak, gorengkan ayam yang telah diperap. Tak perlu goreng lame sgt sbb ayam mmg dh masak mase kite rebus tadi.


Langkah 5
Bahan-bahan
Cili merah hidup
Bawang putih

Kaedah
Blend cili merah dengan bawang putih bersama sedikit air. Didihkan didapur. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Jangan terlalu byk air. Takut cair.


Langkah 6
Ambil sedikit sup dan asingkan di dalam satu mangkuk kecil. Tambahkan sedikit kicap masin. Campuran ni kite gunakan utk jirus atas ayam nanti.....


Bile dah selesai semua langkah... nasi pun dah masak... so, ape lagi... decorate lah ikut selera masing-masing.... dan boleh dihidangkan.... Sekian!

No comments:

Post a Comment