March 12, 2012

Daging Masak Kicap

Lunch hari ni buat daging masak kicap. Mmg plan dari smlm nk bt. So, td pg2 dh rebus daging. Balik je tengahari tadi terus la bersilat kat dapur. Potong daging, kentang, sayur (utk lauk sayur) dll.

Jom kite layan resepi dia ok.

Daging Masak Kicap
Resepi asal : Puan Olynn (saye le tu. Hehe..)

Bahan-bahan :
1/2 kilo daging
3 biji kentang (potong bulat)
1 biji bawang besar (potong epal)
1 biji bawang putih
Kicap
Sos Tomato

Penyediaan :
1. Rebus daging sehingga empuk dan kemudian potong kecil-kecil
2. Goreng kentang dan ketepikan.
3. Tumis bawang putih hingga naik bau
4. Masukkan sos tomato (lebih kurang 1 cawan) dan kacau.
5. Masukkan kicap (lebih kurang 1/2 cawan) dan kacau.
6. Masukkan sedikit stok (air rebusan) daging mengikut kepekatan yang dikehendaki
7. Tambah garam (jika perlu) dan perasa.
8. Masukkan daging dan kentang. Masak hingga sebati.
9. Boleh tambahkan air rebusan jika kuah terlalu pekat.

Akhir sekali, masukkan dalam mangkuk dan letak daun sup sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment