July 23, 2012

Siakap Sweet Sour


1 st day puasa hari tu tibe2 teringin nk berbuka dengan nasi berlauk. Pg2 lepas sahur terus g pasar borong ngan incik suami utk dapatkan seafood murah2. Sekali tu tgk makin mahal pulak. Mentang2 la nak puasa & hari cuti. Seme nak naik harga. Ok saye dah mule mengarut. Back to our topic... 1st berbuka tu saya masak lauk Siakap Sweet Sour dan Sambal Petai Udang Harimau (yg ni next resepi ok).

So, ni resepi Siakap Sweet Sour saye. Maaf la ye. Daku x punye kamera canggih serta kepakaran fotografi yang tinggi. Gambar biase2 je amek guna Blackberry. Ni tgh pasang azam utk dptkan 1 DSLR utk diri sendiri. Pastu nanti baru leh apply ilmu fotografi yg ade sket2 ni... ;)

Siakap Sweet Sour
Resepi asal diri sendiri


Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap
1 tsp garam
1 tsp serbuk kunyit

3 tbs cili kisar
5 tbs sos tomato
1 cawan air
1 ulas bawang putih (mayang)
Halia (mayang)
Kobis bunga
Bawang besar (potong epal)
Carrot
Tomato (belah 8)
Cili hijau / Capsicum
Garam & serbuk perasa
1-2 tbs gula pasir

Penyediaan :
1. Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Goreng di dalam minyak yang banyak sehingga masak (deep fry) dan ketepikan.
3. Panaskan 3 sudu minyak goreng ikan tadi.
4. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau
5. Masukkan cili kisar dan masak sehingga garing
6. Masukkan sos tomato dan kacau. Kemudian masukkan air dan kacau sebati. Biarkan mendidih.
7. Sambil tu masukkan garam, serbuk perasa dan gula.
8. Apabila sos dah mendidih, masukkan semua sayur (kobis bunga, bawang besar, carrot, tomato & cili). Kacau jangan sampai sayuran terlalu masak.
9. Tutup api dan tuangkan sos ke atas ikan.

Dah siap. Ekceli air tu x semestinya tuang sampai habis 1 cawan. Ikut kepekatan yang kite nak. Nak tambah air pun boleh. :)

Selamat mencuba!

2 comments:

  1. alahh okehlah tu per.. den pun amek pakai tepon jek takat nak masuk blog hehe... nak pegang dslr lepas masak payah! BTW ke siakap masak camni!
    My latest Entry :)
    JJCM: Day 2 Ramadhan 1433

    ReplyDelete
  2. I loved recipe and i loved your blog also! it is amazing!! :)

    The best recipe ever

    ReplyDelete